Norma ISO 22000:2005 (PN-EN ISO 22000:2006 - wersja polska) definiuje wymagania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w organizacjach z łańcucha żywnościowego, które muszą wykazać zdolność do identyfikacji i kontroli zagrożeń bezpieczeństwa żywności w celu zapewnienia, że żywność jest bezpieczna do spożycia.
Standard ten ma zastosowanie we wszystkich organizacjach, niezależnie od wielkości, które biorą udział w dowolnym etapie łańcucha żywnościowego i chcą wdrożyć systemy, który będzie dostarczał bezpieczną żywność. Do organizacji takich należą między innymi producenci żywności, opakowań, sprzętu, środków czyszczących, dodatków spożywczych przeznaczonych do konsumpcji oraz firmy cateringowe, usługowe zajmujące się magazynowaniem, transportem oraz dystrybucją.
Korzyści z wdrożenia ISO 22000:
- poprawa kontroli zagrożeń w zakresie bezpieczeństwa żywności,
- utrzymanie i stałe doskonalenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, który ma na celu dostarczanie produktów, które są bezpieczne dla konsumentów,
- wykazanie zgodności z obowiązującymi przepisami prawa dotyczącymi bezpieczeństwa żywności,
- skuteczna komunikacja w kwestiach bezpieczeństwa żywności z dostawcami, klientami i innymi zainteresowanymi stronami,
- zapewnienie, że organizacja spełnia deklarowaną polityką bezpieczeństwa żywności,
- wykazanie zaangażowania w jakość i bezpieczeństwo żywności oraz ciągłe doskonalenie wydajności,
- poprawa wizerunku organizacji w oczach Klientów i partnerów biznesowych,
- osiagnięcie przewagi konkurencyjnej w działaniach marketingowych.
UWAGA: Innymi standardami które mają na celu bezpieczeństwo żywności są IFS i BRC.